27.3.09

Iz šupljeg u vakum.

Vakum je vrlo korisna stvar kad se nalazi na primjer u sijalici. Kako ove obične sijalice izlaze iz mode više ni u sijalici nije toliko koristan. E da nebi imali ni kosmos da nije vakuma mada eno oni što rade crash testove na atomima kažu da ni kosmos nije vakum več je to neka dark mather ili što bi se kod nas reklo nešto ziftali a ima ga svuda.

Danas sam uspio da prevarim bankomat i da ga natjeram da radi ispravno. Ukrao sam mu svojih 100 maraka i na trenutak sam dobio iluziju pobjede nad sistemom. To što je to u stvari mojih 100 maraka nećemo uzimat u obzir jer sam se ipak na trenutak osjećao ko Tyler Durden a space mankies su već odavno svud oko nas. Počeh priču o vakumu. Ne slučajno. Vakum nam je svuda. Najviše u glavi i naviše u novčaniku. Neko je razbio previše sijalica i pustio da se na ovaj svijet proširi jedno veliko ništa.  Prije nekoliko godina sam gledao reportažu o nekom ludom švajcarcu koj je pravio nebulozne strojeve koji ničemu nesluže ili služe za nešto totalno glupo i nepotrebno. Jedna od njegovih sprava bila je mašina za razbijanje sijalica. Svaka sijalica bi mehaničkom rukom bila izvađena iz drvene kutije obrisana nekom finom četkicom onda bi bila položena na traku pokretnu naravno i onda bi je na kraju spucao nekakav čekić napravljen samo za tu svrhu. E baš taj čičica besposleni serviser kombajna koj je uz to napravio i neko čudo koje se kotrlja livadom pišti i prepada krave , baš on je krivac za ovu recesiju. Njegova mašina je polupala previše sijalica iz njih je izašao vakum i sad smo svi kratki što za lovu što za pamet. Dal je potrebno da kažem da je ona druga mašina to pravi dim i šišsti po livadi i prepada krave kriva za kravlje ludilo. Rezultat malog skromnog istraživanja koje sam obavio je činjenica da danas imamo blentave krave i minuse svuda gdje se okrenemo a za sve to je kriv besposleni starkelja iz švicarskih alpa zemlje blagostanja gdje je socijalna pomoć toliko dobra da možete kupit porshe a i ljetovat u Nici.
A sad malo ozbiljno o razlozima krize ovdje kod nas oko nas i za nas.
Razlozi krize su činjenica da nas okružuju stupidni lopovi koji nisu u stanju da od marke naprave marku ipo. da narave dvije nesmjem ni spominjat. Ti lopovi su uglavnom tako malenog stuplnja inteligencije da kad igraju šah sa tosterom toster im uvjek pojede kraljicu ili je barem pregori. Kad pogledamo susjedne lopove u recimo zemljama okruženja ti tamo lopovi su iskoristili vakum i od njega napravili fabriku ili autoput ili nešto treće što pravi pare. Kod nas se ukradene pare ulože u novog friškog audija koj u originalnoj boji dođe bijel a onda ga ofarbaju u crno. ili se ulože u sajam šljivovice koja se by the way pravi od daske u Tesliću.
U nzadnje vrijeme sve češće pomislim
O bože
daj nam barem pametnije lopove ako je već vakum pojeo sve poštene.

Najbolje od najboljeg