11.2.08

Uzroci

Pokušaću ovdje da iznesem svoje mišljenje u vezi uzroka i posjedica vezanih za smrt djeteta u tramvaju.
Kažu da jako dobro kužim ljude. da se u mom malom okruglom stomaćiću krije duboka mudrost. Često ćutim i kužim stvari sa svih strana i gledam to sve kao gavran. zašto baš gavran. zato što ga svi mrze jer je stvaran odvratan hrani se lešinom a opet u prirodi tako neophodan. Ja se lično nesmatram neophodnim a još manje nekim ko će raspetljat čudne čvorove ljudskog nasilja i njegovih uzroka. No evo da počnem od nekih pojava koje primjetih.

Biću drzak otići ću čak u 90 tu. Ja sam bio balavac poput ovih klinaca što danas ginu po ulicama. I tada sam kužio svijet samo nisam imao ovo veliko i teško iskustvo vlastitih odluka i promjena u životu. Svijet se dijelio na jake i na slabe. Jaki su bili grubi veliki čvrsti i zajebani. slabi su bili ovce koje sline za jakima jer ih jaki mogu sačuvati.
Ko klinci smo išli gledat filmove sa Bruce Lee jem i svijet je bio jednostavan postojali su loši i dobri.

Polako su se osnivali torovi. Hrabrost je bila samo vrlina budala.
Postojali su i oni treći. Treći su bili mudri. Klonili su se jakih al još više slinave bezlične gomile.
Među njima sam bio. Ne zbog toga što sam bio naročito pametan već zbog toga što nisam vjerovao da su najjači uvjek i naj pametniji. A slinavci su mi se gadili.

Onda sam još shvatio da ljudi donose odluke u svom životu. Sa konfuznim i komplikovanim djetinjstvom kakvo je bilo moje morao sam vrlo mlad misliti brzo i biti spreman na sukob sa jakima i bjeg od slinavaca.

Od tada je prošlo puno vremena. Moja oredeljenja nisu se nikad promjenila. Idalje sam bježao od slinavaca i vremenom skužio da među jakima ima nekih koji su jaki s razlogom. Koji tu svoju jakost crpe iz organa između nogu i vlastitog srca. U ratu sam spoznao šta je to čast i unutrašnji mir. Posle rata sam sreo jednu vilu i ona me je upoznala sa vlastitom voljom. Došla je jednostavno u moj život i rekla dobar dan dozvolite da as upoznamo ovo je vaša volja.  Volja mijenja stvari a po Ji Ching u promjena je smisao zivota. Imati hrabrosti za promjenu je odlika jakih a ne slinavaca.

Sada mala distanca od ovih slobodnih  zaključaka i osvrt na situaciju oko nas.
Mali Denis je ubijen iz sledećih razloga.
Siva gomila pomenutih ljigavaca nikad nije upoznala svoju volju. Jedini osjećaj moći je kad se skupe na gomili kažu vidi što nas je puno pa u glas svi dreknu ura. A u tom ura 300 duša i 12 zuba koji mogu ugrist. Oni su svoju volju prepustili jakima.
Ne bilo kojim jakima nego onim od kojih ih je strah. Računajući ako je nas toliko strah njih samiih koliko će se tek našem mrskom neprijatelju napunit gaće.

Kakve to veze ima s malim Denisom.
Ima jer ga ubiše njiih trojca kojima je neko rekao da je posjedovanje vlastite volje sve što im treba da budu jaki. A kod nas se tako lako vjeruje.  Niko ih nije naučio da je volja mać sa dvije oštrice. kad je imaš sa sobom možeš povriijediti, pogriješiti, ubiti, zauvjek izgubiti ljubav i prijatelje. i na vrat si navući najveću bijedu.
Poklanjanje volje je još odgovorniji posao. Tada od slabiš praviš one koji mogu ubiti pogriješiti i napraviti veliko sranje od svog i tuđeg života. Tako je naš mali Denis sada mrtav a vi ste još uvjek slinava gomila koja nema svoju vlastitu volju i još uvjek trčite za jakima. Odnosno onima koji mogu.
I tako će biti.
Sve dok ne prepoznate zrnce vlastite osobnostii i volje i pomislite možda može i drukcije. Možda moj najveći neprijatelj i nije najveći neprijatelj. Možda je on od krvi i mesa i sam toliko ranjiv i uplašen i slinav kao ja sam.
Jednom kad počnete da se gadite sami sebi zbog toga možda vam se nešto i promjeni u životu.
Za sada je sasvim dovoljno da se pitate,. vaša glava se pali jednim glupim pitanjem
A da li je baš to tako

?????????????????????????????????????????

Najbolje od najboljeg