23.9.08

O vegetarijanstvu

Kad pogledaš ozbiljnije građa čovjeka tj njegove vilice je kao kod većine karnivora dakle mesojeda. Imamo očnjake za žvakanje i mesa odnosno kidanje ai ali i kutnjake za jedenje hrane biljnog porijekla. Činjenica da jedemo leševe je tačna ali isto tako i činjenica da jedemo jedno drugo živo biće koje je na pr biljka salata ili krompir. No jednom kad sam bio kllinac ujak me je odveo na jednu poljanu gdje su stajali repetitori radio stanice i onda mi je pokazao dobar fazon.. Presjekao je krompir i krompir je počeo da svira. Kasnije sam saznao da je RF zračenje na tom mjestu bilo toliko jako da sve što ima imalo vode u sebi ili metala može da pjeva odnosno da emituje program. E sad da li je etički ubiti raspjevani krompir koj recimo pjeva sevdalinke. Tamo isto tako pjeva i cvekla a bogami i salata. Bio je i jedan čiča koj je lagano popizdio tamo jer kaže da mu svira radio u glavi. ( ima geler iz bitke na Neretvi) Ako je etički pojesti pjevajući krompir i pjevajuću cveklu da li je onda etički pojesti i pjevajućeg starca.
Etika je komplikovana nauka i sa dobrom kombinatorikom se uvjek može naći rijšsenje koje koje najviše opravdava dobar biznis.
Činjenica je ovakva ako zaboravimo pjevajući krompir i salatu, da je etički jesti ooliko koliko nam je potrebno a ne onoliko koliko nam treba da explodiramo od hrane. Treba jesti hranu koja je jeftina i koja se najmanje suprotstavlja ekoloskim principima uzgoja, dakle hranu zbog koje nemoramo posjeći svu prašumu ili hranu zbog koje nemoramo izloviti cijeli Jadran pa kad zronoš da možeš nać samo auto gumu i taačke. A glede odabira mesa ili nemesa ljudsko biće je preživjelo ledeno doba zahvaljujući svojoj sposobnosti adaptacije. Slični smo štakorima samo što smo malo više štetni po ostale vrste. Uskoro će vjerujem doći vrijeme kada ćemo jesti Alge koje su naj efikasnije imaju proteine minerale i sve što treba. Vjerovatno će izgledat ko špinat i vjerujem da će bit ukusnije od blitve.
Došlo je vrijeme da se prilagođavamo okolini a ne da je prilagođavamo sebi i to je jedina stvar koju treba imat na umu u ovoj debati.
Ponekad poželim da smo svi lovci i da živimo u šumi. Da lovimo i ako ne ulovimo da krepamo od gladi, jer nam je većini smisao života u kurcu kad se gleda sa nekog malo uzvišenijeg nivoa.

Najbolje od najboljeg