12.10.07

Svi spavaju Binarusa mi.

Uh kako pospan grad. Ne samo da je dosadan nego je bože sačuvaj uspavan. Svi su zaspali. Naj produktivnije doba dana , vrijeme kad je stepen invencije na naj višem nivou ostaje neiskorišten i prazan. Kako jadno. Svi zamotani u celofan bezperspektivnsti jedva čekaju da se bace u krpce i što prespavaju noć da bi dočekali novi dan koj će da pretrče na vrat na nos preko posla žene djece fudbala kladionice i opet kad padne noć. Svi u krpice kao kokice.
Razlika urbane sredine u odnosu na ruralnu je ta da u ruralnoj svi idu spavat u 10 sati a u urbanoj oni naj svjetliji se tada bude i stvaraju. Stvaraju ono što nikad nije nastalo na selu. A zašto je to tako. Pa one na selu ujutro čekaju kombajni , motike, kokoške krave pilići i žena s doručkom. Nas u gradu ujutro čeka kilo kafe i preskočeni doručak jer je već 10 sati. No danas više niko ne ostaje budan ujutro u 2 - 3. Ja ih znam par. Smijem se kladit da je Peletina za svojim confjuterom i crta neku novu kuću, parking, garažu, šta li mu je već stari fasovao da radi.
Ja  sam bio klinac nekad davno kad se pojavio program plus na televiziji zagreb. To je bio prvi program koj se vrtio iza 12. Bilo je super filmova i emisija. Moji stvarno nikad nisu spavali puno. Često su znali sjedit do 4 - 5 ujutro baljezgat o autima lozi ženama i slično. O bilo čemu samo da se nespava. Propade vrijeme bezveze. Naravno vazda se posrče koja gajba pive u stvari malo češće rubinovog konjaka i vlahova. Tako ja još kao mlađahan skontah da se živi i preko noći a ne samo preko dana. Da je život plaho kratak i da treba da se iskoristi maksimalno. Onda kad je došao rat neki je delegat skontao da nam pušta struju tek iza 11. Ah kako su to bili ljepi trenuci. Cijeli dan u hibernaciji za tih par trenutaka svjetla. Razletiš se po stanu ko muha zunzara samo da bi iskoristio struju. Kasnije sam skontao da postoji jedna kasta ljudi u ovom gradu koji žive iza 12. To je jedan drukčiji svijet. To su sve ljudovi sa velikim tikvama.Slušaju čudnu muziku. Ima ih tako malo da se skoro svi međusobno poznaju. Bila je to super ekipa. Nekako dok su oni postojali u ovom gradu ovo je još bio grad. MIslim da ih više nema. Ne vidjam više ni jedno svjetlo iza 1 ujutro na obližnjim zgradama.
Nedostaju mi.
Zato i pišem valjda ovaj blog. Nemam šta da radim iza 12 . Pustim sebi onaj muka tv onda još ima i muzike a ne samo muke. nadam se potajno da negdje u ovoj selendri postoji još koja ne uspavana spodoba. Možda iskoči iz mesingera. Nekad se osjećam ko Neo iz matrixa . Samo čekam . da se neko javi.
Neko ko nije s druge strane planete i zbog koga nemoram da grčim mozak u engleski.
Pozivam sve one koji ne spavaju u 1-2 ujutro da napravimo komunu nespavača i da sačuvamo ovo malo grada što nam je ostalo. Svi zainteresovani nek se jave na private ili nek ostave koment ispod ovog posta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Najbolje od najboljeg